facebook-icon.jpgKennel Chiron Phone.jpgKennel Chiron Mail.jpg
Hem Våra Hundar Valpar Rainbow Heaven Resor Kontakt

Lure Coursing FCI EM 2018

Guldmedalj tikar - Chiron's Working On A Dream
Guldmedalj hanar - Chiron's Human Touch
Silvermedalj hanar - Chiron's I'm A Rocker
6e plats tikar - Jakona's It Happened In Vegas


 Lure Coursing FCI EM 2019

​Guldmedalj tik - Chiron's Working On A Dream
Silvermedalj tik - KS For Whom TheBell Tolls
Silvermedalj hanar - Chiron's I'm A Rocker
Bronsmedalj hanar - Chiron's Human Touch
4e plats hanar - Paradise Boy's Night Out

          


Irländsk Varghund, Irish Wolfhound, The Gentle Giant

Är du med Varghund så kommer du ofrånkommligen att väcka omgivningens intresse - allt ifrån hänförd beundran till skräckblandad förtjusning. Det är inte många som förblir oberörda..

Dessa stora, raggiga djur med sitt hjärta av guld är omskrivna i historier sedan långt tillbaka om sina insatser för sin familj och sin flock.

Idag är de till största del sällskapshundar men de passar alldeles utmärkt till att aktivera både sig själva och sin familj med lydnad, spårträning, lure coursing osv.

Lugna, intensivt glada kolosser på fyra ben, med en svans som med lätthet kan sopa rent uppe på bokhyllan.

Det är en stor hund som trots sina utmärkande drag av vänlig kärlek BEHÖVER ha aktivering, en fast ordning i vardagen och få vara en naturlig del av sin familj. Utan att den behöver bli vad vi normalt kallar "aggressiv" för hundar så ska du komma ihåg att du går omkring med upp till 100 kg muskler i ett snöre - hunden måste lära sig att hitta sin plats i flocken och att det inte är han/hon som bestämmer!

80-90-100 kg vild kärlek som kastar sig över nya bekanta, vare sig det är på 2 eller 4 ben, är inte den presentation de flesta önskar sig. Har du provat det själv när du kommer hem och blir golvad vid ytterdörren så har du förhoppningsvis lärt dig den hårda vägen... Givetvis vill Du som ägare till en Varghund att omgivningen ska lära känna alla de underbara egenskaper dessa djur har!

Historiskt om Irländsk Varghund

Rasen har sitt ursprung i Irland och användes främst för jakt på varg och hjort samt som kamp- och vakthund på gods och gårdar. Många berättelser vittnar om hur hundarna deltagit i olika krig och sammandrabbningar världen över. 

Det första omnämnandet i skrift av dessa jakthundar gjordes av en romersk konsulär 391 eKr men hundarna fanns redan på Irland under det första århundradet eKr. I denna skrift omnämns hur Uisneach (100-talet eKr) tar med sig 150 hundar vid sin flykt till Skottland. Utan tvivel har de irländska jakthundarna utgjort ursprunget till den skotska hjorthunden.

Hundarna var en populär gåva att ge bort till viktiga personer runt om i världen såsom kungar, påvar, adelsmän, statsmän mfl redan från medeltiden och fram till 1600-talet. Varghundar exporterades till bla England, Frankrike, Sverige, Danmark, Persien, Indien och Polen. Rasen var under lång tid en statussymbol och vanliga medborgare fick inte äga någon utan de var reserverade för "fint" folk.

Så småningom gjorde sämre tider att det blev svårare för många att ha dessa stora hundar. Det sk Cromwellska förbudet (1652) att exportera irländska varghundar bidrog till att bevara rasen under en tid. Vargens gradvisa utrotning och den kontinuerliga efterfrågan på hundar ifrån utlandet gjorde att rasen vid slutet av 1600-talet var på gränsen till utrotning. Intresset för rasen vaknade på nytt i samband med en nyvaknande irländsk patriotism under 1800-talet. 

I början av 1860-talet tog sig kapten G. A. Graham sig an rasen tillsammans med major Garnier och de började ett entusiastiskt och målmedvetet arbete med att rekonstruera rasen. De införskaffade några av de få kvarvarande jakthundarna av varghundtyp som fanns på Irland. Rasens avelsmaterial var mycket begränsat men med tillskott av hjorthundsblod och tillfälliga utkorsningar med Borzoi och Grand Danois fick han fram en hundtyp som förblev stabil i flera generationer.

Irländska Kennelklubben inrättade en klass för Irländsk Varghund vid sin utställning i april 1879 och 1885 bildades en specialklubb i England för Irländsk Varghund.

Idag åtnjuter den Irländska Varghunden ännu en gång stora delar av den berömmelse som de hade under medeltiden. Hundar ägs och föds upp i stort antal även utanför Irland
Hälsotester  -  Health tests

 

Tävlingsresultat  Show ​& Lure Coursing

 

Lure Coursing 
Simulerad harjakt efter en plastpåse...

Barmarksdrag

Kan Podenco Ibicenco dra? Det är ju en jakthund...

Viltspår

Agility med Irländsk Varghund

Du kommer att träna och kanske till och med tävla i klassen Large, samma grupp som alla hundar med en mankhöjd över 42,99 cm! Odin var 93 cm hög...

 

Länkar

.

Sök

Skriv in det du vill söka efter här