facebook-icon.jpgKennel Chiron Phone.jpgKennel Chiron Mail.jpg
Hem Våra Hundar Valpar Rainbow Heaven Resor Kontakt

Lure Coursing FCI EM 2018

Guldmedalj tikar - Chiron's Working On A Dream
Guldmedalj hanar - Chiron's Human Touch
Silvermedalj hanar - Chiron's I'm A Rocker
6e plats tikar - Jakona's It Happened In Vegas


 Lure Coursing FCI EM 2019

​Guldmedalj tik - Chiron's Working On A Dream
Silvermedalj tik - KS For Whom TheBell Tolls
Silvermedalj hanar - Chiron's I'm A Rocker
Bronsmedalj hanar - Chiron's Human Touch
4e plats hanar - Paradise Boy's Night Out

          


Napolitansk Mastiff, Mastino Napolitano, Italian Mastiff, Neo

Kameran-346.jpg

Den napolitanska mastiffen, mastino napolitano, är en hund som inte liknar någonting annat i hundvärlden.


Det är en storvuxen och tung ras som är framavlad för att vakta sin herre och sin egendom. Med molossens egendomliga humör och rasens egna mentaliteten kräver den en stor portion social stimulans, en lugn och stark vilja att rätta sig efter.

Det är varje ägares skyldighet att aldrig glömma att den till synes enfaldiga, sött oskyldiga blicken ur de grå ögonen inne bland alla skrynklor tillhör en långsint och mycket läraktig individ med en envishet som inte många kan mäta sig med.

Lär din Neo att respektera dig, kom ihåg att behandla den som den urtypiska vakthund den är - då har du den mest hängivna följeslagare du kan önska dig! Detta är råd som kan anses gälla alla hundar men väljer du en ras med denna portion råstyrka är det ett måste.

De snarkar på ett sätt som ger vilken vuxen karl som helst mindervärdeskomplex, de dregglar och de river ner dina blommor. De leker gärna med andra och blir ofta missförstådda - och backar inte om det gäller en strid om prestige.

Vill du ha en hund som anser att den är på rymmen när den nått ner till soptunnan på egen hand? Som är så lycklig att se dig efter 22 sekunders frånvaro att den hämtar hela sitt förråd med nallar? Är det en hund med inlevelse och envishet du söker? Då kan en Nappe vara något för dig!

De kan mycket väl ingå in en flock (familj) med fler hundar och med barn, men du måste vara medveten om att deras humör kan växla snabbt. Ofta händer detta när de haft många nya intryck och är trötta. Lite förenklat kanske det kan beskrivas som att den polerade ytan av uppfostran inte sitter lika djupt som på många andra raser, de har lätt till att reagera med urgammal, nedärvd instinkt. Denna instinkt är att vakta, oavsett vad det råkar vara som är värt att vakta... Barn i omgivningen MÅSTE lära sig att hunden på inga villkor är en leksak.

Tänker du blanda den napolitanska mastiffen med andra, och kanske små hundar, i din familj? Planera ditt liv noga, var 300% förutseende när du har dem tillsammans så går det bra!

De andas, de lever och de dör för sin ägare.

De här hundarna studerar vad som pågår i sin omgivning och lär sig snabbt av detta. De är mästare på att lära av och ta efter andra hundar i flocken, eller för den delen - dina egna dumheter.

Låt dig aldrig luras av det skrynkliga, sött enfaldiga uttrycket!

Detta är inte en hund som skall vara ensam under långa stunder, dess natur är att finnas i direkt närhet med sin ägare. Den skall definitivt inte ha full frihet att göra vad den vill utan behöver fasta regler och en tydlig ordning. Den skall vara en del av sin familj men MÅSTE lugnt och metodiskt lära sig sin plats i den. Vill du ha en hund som är bekväm med och kan hantera olika situationer måste den socialiseras väl, ju tidigare desto bättre för en lugn, trygg och harmonisk hund.

Undvik att träna dessa hundar med hårda metoder och hårda kommandon men det gäller att alltid var tydlig med vad du vill och kräver av din hund. "Jag menar ju" fungerar sällan med dessa hundar medan klarspråk och tydliga instruktioner ger dig den mest underbara familjemedlem du kan önska dig.

Det är många gånger väldigt viktigt att ägaren själv får hjälp att lära sig att träna sin hund. Att låta någon annan träna hunden fråntar dig din ledarroll och hunden kommer inte att lyssna på dig när det är en fråga som hunden anser avviker ifrån dess egen vilja. Och egen vilja - DET finns det gott om...

Börja aldrig med att träna din Napolitanare till att bli vakthund - dessa hundar är födda med en stark instinkt att skydda sin familj och sitt hem och med ytterligare träning till detta kommer du bara att få en tidsinställd bomb som kan explodera när som helst utan din kontroll. Detta är ingenting du önskar skall hända.

Den Napolitanska Mastiffen är född till vakthund och de har mer kurage än något annat och kan med oanad kraft och blixtsnabb manöver övermanna den starkaste man på bara några ögonblick. Finns det barn i familjen är det ditt ansvar att lära dem att respektera och behandla hunden på ett ordentligt vis.

Givetvis måste även hunden lära sig att umgås med barnen på rätt sätt, de kan utveckla en mycket speciell kontakt emellan sig men som vuxen är det ditt ansvar att se till att de lär sig vad de får och inte får göra. Även utan att mena att skada barn eller vuxen kan det gå illa utan klara regler, en sund respekt för varandra som individer är nödvändig- hunden väger redan som liten valp och unghund många 10-tals kilo och som vuxen blir det lätt 80 kg ren muskelkraft.

Det kan vara en bra idé att inte låta hunden sova i ditt sovrum eller på soffan eftersom den kan börja vakta sin favoritplats från de mindre medlemmarna i familjen. Som köpare av en Napolitanare skall du vara medveten om att du inte har plockat hem en hamster eller undulat till familjen utan en ny familjemedlem som kommer att älska dig mer än allting annat men som också växer upp och kommer att väga 80 kg eller mer och har ett mycket självständigt och bestämt sätt att se på saker och ting.

Allt som rör den Napolitanska Mastiffen, eller Mastino Napolitano, ofta kallad Italiensk Mastiff, Italiensk Bulldog eller helt enkelt Neo, utger den för att vara den ultimata vakthunden. Framför allt annat så är den Napolitanska Mastiffen totalt hängiven sin familj.Medan rasen generellt är avvaktande mot främlingar och artigt tolererar vänner så är den totalt hängiven sin familj och då främst sin utvalda "ledare" i familjen.

Många av rasens individer saknar verkligen sina ägare alldeles oerhört och det är inte ett ovanligt drag att en Neo som är avskiljd ifrån sin familj kan tillbringa långa stunder av den tiden med att gny och gnälla alldeles förskräckligt ynkligt tills dess att hela familjen är samlad igen.

​De flesta av dessa hundar är ingen hund som känner igen dig med synen - det är lukt och hörsel som avgör vad de tycker.

Den Naplitanska Mastiffen är en mycket intelligent hund på sitt eget vis. Du skall inte låta det skrynkliga, lagom ledsna uttrycket lura dig till att tro att det är ett dumhuvud du har framför dig. Ingenting kan vara längre ifrån sanningen! 

Generellt sagt så är det här inte en hund du vill befinna dig ansikte mot ansikte med när du är på väg att kliva in genom en främmande persons fönster för att stjäla egendom och ställa till oreda i dess hem.

På Brittiska museéts assyriska avdelning finns en relief som är skulpterad omkring 850 f.k. För dem som känner Napolitansk Mastiff idag är avbilden mycket typlik de bästa exemplaren av rasen som finns idag. Man vet att den här typen av hundar användes i Romerska hushåll som en enastående vakthund.

Det spelar inte så stor roll att en hund som är avsedd att vakta huset eller egendomen är stor, tung och inte särskilt "lättfotad" - de är tänkta att arbeta i ett begränsat område och de flesta av dem är inte särskilt intresserade av att springa iväg på egna äventyr. De har ett utomordentligt luktsinne och med sitt respektingivande skall varnar de dem som inte ingår i familjen att hålla sig på avstånd.

Den mest framträdande egenskapen är att de är vakthundar och inte självmant attackerar sina motståndare. Nästa viktiga egenskap är att de vid en provokation kommer att försvara sin egendom och slåss med en häpnadsväckande rörlighet och teknik.

Innan andra världskriget existerade den här typen av hund i ett mycket begränsat antal i Italien, främst i regionen runt Neapel. De användes till att vakta stora egendomar men ägdes även av vanligt folk. Tack vare dessa människor som oftast inte hade särskilt gott ställt men som med stor inlevelse försökte bevara traditionen med "Cani da Presa" så har vi fortfarande idag en levande efterföljare till den forntida Napolitanska Mastiffen.
Hälsotester  -  Health tests

 

Tävlingsresultat  Show ​& Lure Coursing

 

Lure Coursing 
Simulerad harjakt efter en plastpåse...

Barmarksdrag

Kan Podenco Ibicenco dra? Det är ju en jakthund...

Viltspår

Agility med Irländsk Varghund

Du kommer att träna och kanske till och med tävla i klassen Large, samma grupp som alla hundar med en mankhöjd över 42,99 cm! Odin var 93 cm hög...

 

Länkar

.

Sök

Skriv in det du vill söka efter här